Blog

Nieuwe fases omarmen

Zit ik ineens in de overgang!

Ik heb eigenlijk best wel negatieve associaties met het woord 'overgang'. Alsof mijn leven ophoudt hierna. En dat is natuurlijk niet zo! Ecyclo.nl geeft 19 definities voor dit woord.

‘Verandering van de ene situatie in de andere’ is er één van. Dat is het ook gewoon: een nieuwe fase in mijn leven. Zoals er zo veel zijn geweest en nog gaan komen. Super leuke en minder leuke.

Maar waarom weerstand bieden? Waarom willen vasthouden aan wat er was? In mijn geval: aan maat 38. Nee natuurlijk is dat niet het ergste. Ik heb bij vlagen last van vermoeidheid, vaker hoofdpijn en ben soms sneller geërgerd. Plus uit het niets een kledingmaat extra cadeau. Letterlijk en figuurlijk krijg ik een andere vorm. Bijzonder toch! De vraag is: ga ik mee met de stroom van het leven of niet?

Alles moet blijven zoals het is

Waarom zijn we eigenlijk zo wars van veranderingen? Hiermee bedoel ik veranderingen die ons worden opgedrongen: verbroken relaties, reorganisaties, burn-out en ga zo maar door. Het eerste wat we vaak doen is weerstand bieden uit angst voor het onbekende. De oude situatie is onaangekondigd (of we hebben de signalen gemist) verdwenen, terwijl de nieuwe situatie er ineens is, maar zonder gebruiksaanwijzing. We stoppen al onze energie in het willen begrijpen waarom dit gebeurt en willen eigenlijk terug naar hoe het was. Terug naar het moment waar er geen pijn was. Begrijpelijk, maar het leven beslist soms anders. Je ziel slaat een andere weg in met veel emoties en stress als gevolg. Weg droombeeld, weg controle.

Wie ben ik nu?

Hoe ziet je leven eruit als je de verandering, na enige tijd van rouw, accepteert en misschien zelfs omarmt. Een hallo geven aan de verandering, ruimte geven aan alles wat er is en vooral doorademen. Luisteren naar wat deze ontwikkeling komt vertellen.

Natuurlijk is dat soms erg veel gevraagd. Zeker als er verlies bij komt kijken. Maar denk er eens rustig over na. Het leven gaat hoe dan ook door. Dat is een gegeven.

Mijn overleden vader zei altijd: "Er is niks slechts waar niet iets goeds van komt" letterlijk vertaald uit het Spaans "no hay mal que por bien no venga". Misschien moet je soms iets dieper graven om het 'goeie' in het 'slechte' te zien maar als je hiermee oefent lukt het misschien. Zou het kunnen dat een verandering je soms forceert in actie te komen?

Als er mensen naar de maan kunnen, kan ik ook mijn mindset positief instellen. Als ik het kan, kan jij het toch ook leren? Als je het zou willen.. Ik vraag niet van je dat je meteen juicht van geluk als er iets heftigs gebeurt. Ik stel wel voor de mooie dingen niet uit het oog te verliezen.

Liefde

Ik heb de pubertijd overgeslagen. Kinderen puberen als er in het gezin ruimte voor is. Die was er in mijn geval simpelweg niet, dus zo’n hormonenfase is compleet nieuw voor mij. Het is een natuurlijk proces dus ik geef me er maar aan over. Hoe ik dat doe? Ik geef mezelf de ruimte. En daarnaast zoek ik ondersteuning om deze nieuwe fase rustig(er) te laten verlopen. Nee geen drugs! Wel meditatie, (thema)readings, proberen meer te bewegen, ayurvedische medicatie. Mijn lichaam rust geven als dat nodig is en vooral blijven lachen. Helder verwoorden wat ik nodig heb. Dat werkt voor mij. En af en toe uithuilen bij hem of om hem.

Wat heb jij nodig?

Wat heb jij nodig bij jouw verandering? Durf je het te uiten? Kun je de stap zetten in de richting die je wilt? Kun je blijven? Bij jezelf. Kun je omgaan met de angst die er vaak ook is?

Misschien is mijn verandering heel klein vergeleken bij die van jou. Toch nodig ik je uit om het positieve van het leven te blijven zien. Hoe lastig dit nu misschien lijkt. Zoek hulp als het nodig is, je bent niet alleen! Wij mensen hebben soms andere mensen nodig om een duwtje in de goeie richting te krijgen en dat is heel mooi. Probeer ervoor open te staan en te luisteren naar je ziel. Jouw ziel weet wat je nodig hebt. Blijf vertrouwen houden!

Ik wens je veel liefde, zoals altijd.

Geloof in liefde