Blog

Buitenwereld versus binnenwereld

Gemiddeld douchen we één keer per dag, poetsen we netjes twee keer per dag onze tanden. We flossen, en trekken regelmatig schone kleding aan. We gaan naar de kapper en soms langs de pedicure, manicure en schoonheidsspecialiste. We geven geld uit aan nieuwe kleding, schoenen en zonder geurtje gaan we ook liever niet weg. We eten, we drinken en doen dat het liefst samen. We gaan pas de deur uit als we vinden dat we er goed genoeg uitzien voor de buitenwereld. Ja, ons uiterlijk verzorgen we over het algemeen goed, maar hoe zit het eigenlijk met het verzorgen van je innerlijk? Hoeveel aandacht besteed je gemiddeld per dag of per week aan je binnenwereld? Ik heb het over je emoties, je verlangens; echt contact met jezelf.

Contact met de ziel

Misschien wil je wel contact met jezelf, maar weet je niet hoe. Vanaf je geboorte heb je een ziel. Je innerlijke stem, je intuïtie. Je begeleider voor het leven mits je luistert. Maar soms weet je niet meer hoe deze stem klinkt. Je vergeet naar jezelf te luisteren en te kiezen voor jezelf. Je raakt verstrikt in ‘’het moeten’’ en weet al helemaal niet (meer) hoe je in contact moet komen met de ziel. Jouw ziel vergeet jou nooit. Die wacht rustig op het moment dat je klaar bent voor contact.

Wat doet er echt toe?

Kinderen hebben vaak nog contact met hun ziel. Soms praten ze zelfs ermee. Vaak hardop. Kinderen zijn ook nog heel stellig in dingen die ze wel of niet willen en leven nog een puur leven; dicht bij henzelf. Mooi, lelijk, geld en macht doen er niet toe. Liefde en contact daar gaat het over. Naast het eten en drinken. Maar dan volgen de jaren van conditionering. Sommige goede dingen worden afgeleerd en daarvoor in de plaats worden onnatuurlijke regels aangeleerd. Want we willen dat het kind zich zo veel mogelijk aanpast aan de maatschappij waarin we leven. En dat is logisch. Kaders worden gecreëerd en zo veel mogelijk hokjes. We moeten alles doen zoals het hoort. De lat ligt hoog. Ervaringen volgen en als het even tegenzit wordt de ziel verbannen en neemt het ego het leven volledig over. Herkenbaar?

Terug naar jezelf

Wacht je met contact maken tot het moment dat het leven je inhaalt? Onvrede, niet meer gelukkig zijn, op de automatische piloot je leven leiden. Net doen alsof. Depressie, burn-out en angstaanvallen kunnen volgen. Je vraagt je af wat er gebeurd is dat je dit punt hebt bereikt. We worden soms zo opgeslokt door het leven waarin we van alles moeten, dat we alle signalen van de ziel missen. Je bent niet van de een op de andere dag ziek of zo moe dat je niets meer kan dan in je bed blijven liggen. Je ziel heeft je al lang van tevoren gewaarschuwd maar je hebt het stopbord waarschijnlijk gemist.

Gelukkig is het nooit te laat (of te vroeg) om terug te keren naar jezelf. Neem de tijd om jezelf te ontmoeten. En als je niet weet hoe, vraag je ziel dan jou naar de juiste mensen te begeleiden. Zij die je kunnen helpen. Ga je binnenwereld inrichten. Wat vind je leuk? En wees daar eerlijk in. Waar word je blij van. Begin met stilte. In stilte kan je luisteren naar je gevoel, ruimte geven aan je emoties. Eerlijk zijn naar jezelf en je innerlijke stem volgen. Verdiep je in jezelf. Wie ben je? Wat wil je?

Ik wil graag je echte kleuren zien. De twinkeling in je ogen.

Geloof in liefde